
De Marechaussee beveiligt de luchthaven vooral door goed te anticiperen
Dit is het achtste verhaal van de campagne '#Wij zijn Eindhoven Airport'. Maandelijks publiceren we op deze pagina een verhaal met een van de medewerkers van de luchthaven en de week daarna volgt publicatie van een podcast gemaakt door Summa Luchtvaartdienstverlening.
Beveiligen van de luchthaven inclusief passagiers, bezoekers, leveranciers en medewerkers, paspoorten controleren, onbeheerde bagage checken en de eigenaar opsporen en vooral anticiperen op alle mogelijke situaties die kunnen ontstaan. Dat is kortweg het werk van opperwachtmeester Ruud de Laat van de Koninklijke Marechaussee op Eindhoven Airport. Naast zijn operationele taken is hij teamleider explosieven. Verder coacht en traint hij als een van de zestien groepscommandanten op de luchthaven zo’n tien Marechaussees.
Ruud werkt zo’n 22 jaar op de luchthaven. Hij heeft dan ook bijna alles al een keertje voorbij zien komen. Van passagiers die op de bon gaan omdat ze verboden wapens bij zich dragen, reizigers die worden betrapt met valse paspoorten en de cel ingaan tot aan ophalers die zich bezighouden met vrouwenhandel. Ruud: "Je maakt hier van alles mee. En juist die variatie in werk, mensen en situaties maakt het werken hier machtig mooi.” Zijn werk is voor Ruud dan ook een hobby. ‘Nee ik ga nooit meer weg van de luchthaven.’
Elke werkdag is voor de opperwachtmeester anders maar één ding komt elke dag terug. Ruud: “Het is belangrijk om altijd vooruit te denken aan wat er kan gaan komen. Als er bijvoorbeeld vertragingen zijn is het lontje van mensen korter. Dat calculeer je in als je ze benadert. Ruud en zijn collega’s van de Marechaussee werken nauw samen met medewerkers van beveiligingsbedrijf G4S, afhandelaar Viggo en Eindhoven Airport. “G4S schakelt ons in als bij de security check blijkt dat een passagier verboden wapens, drugs of grote hoeveelheden geld bij zich heeft. Het is aan ons dit in te nemen, contact te leggen met de Officier van Justitie over de strafmaat of te achterhalen waar de geldsom vandaan komt.”
Bij de paspoortcontrole let de Marechaussee er bijvoorbeeld op of de reiziger gesignaleerd staat en daarom het Schengengebied niet in mag of dat hij nog openstaande boetes heeft die nog moeten worden voldaan voordat hij vertrekt. Onbeheerde bagage levert Ruud en zijn collega’s ook het nodige werk op. “We achterhalen van wie de koffer is en je bent waakzaam want je weet nooit wat er in die koffer zit.” Ook als er een vermoeden bestaat dat er in bagage een explosief of exposief materiaal zit, komt Ruud in actie. Er wordt met hem overlegd, de explosievenverkenner wordt ingeschakeld en indien nodig regelt Ruud dat de explosievenhond erbij komt. Gelukkig gebeurt dat niet vaak. Veel situaties worden mede door de inzet van de Marechaussee voorkomen. “Wij anticiperen, praten, bemiddelen en helpen mensen.”
Luister hier de podcast ‘Ready for Take-Off’ van Summa Luchtvaartdienstverlening via Spotify of via Apple Podcasts. #wijzijneindhovenairport